Bewust wandelen, ook bekend als loopmeditatie, combineert wandelen met de beoefening van mindfulness en houdt simpelweg in dat we ons bewustzijn brengen naar de ervaring van wandelen terwijl we accepteren wat we daar vinden. Zo dat is een mooie volzin maar zegt wel gelijk wat het is, toch?

In ons dagelijks leven geven we weinig aandacht aan het proces van lopen, wat betekent dat onze geest vrij is om rond te dwalen, een kans die het gewoonlijk met veel plezier aangrijpt! Het probleem met een rondzwervend brein is dat het hier en daar wringt en keert, waarbij we een kakofonie van gekwetter in onze hoofden houden die wordt be?nvloed door jaren van onbetwiste overtuigingen, gewoonten, conditionering en verwachtingen. Niet alleen is het constante gebabbel niet erg ontspannend, maar onze neiging om te geloven dat de inhoud van dit gebabbel significant is, kan onze stemming be?nvloeden, vaak zonder dat we het beseffen, wat leidt tot gevoelens van stress, angst, humeur of depressie.

Mindfulness brengt ons buiten ons hoofd en naar de realiteit van het huidige moment. Door onze aandacht te vestigen op de ervaring van het lopen, zoals het opmerken van het gevoel van de grond onder onze voeten, de rollende beweging als we de ene voet voor de andere plaatsen, of de beweging van de adem in en uit het lichaam, onze geesten zijn niet langer vrij rondzwervend en onze automatische gedachten en denkstijlen worden tijdelijk onderbroken. Deze breuk van ‘busy brain’ kan een handige manier zijn om stress op korte termijn te beheersen en veerkracht op langere termijn op te bouwen.

MindFulness en MindFul wandelen zou het medicijn tegen stress kunnen zijn…….